Fonterra sprzeda biznes jogurtowy Parmalatowi

21.12.2015

Będący przedmiotem rozmów biznes jogurtów i deserów miałby zostać sprzedany firmie Parmalat Australia. Wszystkie procedury antymonopolowe mają być zamknięte w pierwszej połowie 2016 roku. Umowa obejmuje zakłady w Tamar Valley i Echuca oraz marki jogurtów i deserów.

Parmalat informuje, że obroty przejmowanego biznesu rocznie wynoszą 95 mln euro, a wartość transakcji wyniesie 10 mln euro.

Wszyscy zatrudnieni w przejmowanych zakładach otrzymali oferty pracy z Parmalatu.

Ostatnim dużym aktem biznesowym Fonterry w Australii była sprzedaż 7% pakietu akcji innej firmy mleczarskiej: Bega Cheese i zainwestowanie uzyskanej kwoty w serownię w Stanhope (Północna Victoria) przez co moce produkcyjne zakładu wzrosły o 50%.

Australia jest kluczowym rynkiem sprzedaży detalicznej dla Fonterry.

(21.12.2015 za Forum Mleczarskie)