Polmlek nie zmniejsza produkcji, utrzymuje zatrudnienie.

W całej Grupie wprowadzono szczególne środki ostrożności. Minimalizowane jest ryzyko, by zapewnić naszym klientom ciągłość dostaw potrzebnych, mleczarskich produktów.

Firma Polmlek Sp. z o.o., w dniu 12.03.2020 r, w związku z sytuacją epidemiologiczną w kraju i na świecie, podjęła działania mające na celu ochronę osób pracujących jak i podwykonawców, na każdym etapie łańcucha dostaw i produkcji. W związku z tym, każda grupa pracowników otrzymała wytyczne dotyczące postępowania w związku z zaistniałą sytuacją. Dostawcy mleka Grupy Polmlek są w stałym kontakcie ze służbami surowcowymi. Nasi dostawcy, w obecnej bardzo dynamicznej sytuacji, na bieżąco otrzymują wytyczne odnośnie wprowadzanych zasad postępowania. Informacje przekazywane są drogą mailową, a przede wszystkim utrzymywany jest ciągły kontakt telefoniczny i sms. Dostępne są również wytyczne dla kierowców, w przypadku otrzymania informacji o objęciu kwarantanną gospodarstwa naszego dostawcy.

Czytaj więcej

Rynek mleka skutki epidemii koronawirusa w Polsce

27.03.2020

Światowy rynek mleka został dotknięty przez epidemię koronawirusa. Brak swobodnej wymiany handlowej spowodowany problemami w sektorze transportu powoli prowadzi do zapełnienia się produktami mlecznymi wewnętrznych rynków. O konsekwencjach koronawirusa w polskim sektorze mleczarskim mówi w programie Polska na Serio Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka/wiceprzewodnicząca COGECA.

Czytaj więcej

Nikogo nie zostawimy z mlekiem

27.03.2020

Polmlek jako stabilna firma nie ogranicza skupu mleka. Nasi stali dostawcy mogą czuć się bezpiecznie, nikogo nie zostawimy z cennym surowcem. Zakłady Grupy Polmlek pracują, o ile można tak powiedzieć, w normalnym trybie – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Grabowski, współwłaściciel Grupy Polmlek.

Czytaj więcej

Sytuacja się unormowała

27.03.2020

Pod koniec ubiegłego i na początku tego tygodnia otrzymane zlecenia były istotnie większe, natomiast w tej chwili sytuacja się unormowała. Wzrosty można powiązać z pewnymi niepokojami, które pojawiły się wśród konsumentów w obliczu restrykcji wprowadzonych w życiu codziennym, ale ponieważ konsumenci powoli przekonują się o tym, że towary w sklepach przeważnie są dostępne, nastroje się uspokajają – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl dr Małgorzata Bogdan, specjalista ds. komunikacji Zott Polska.

Czytaj więcej

EDA pozostaje w kontakcie z KE i informuje o bieżących zmianach na rynku

27.03.2020

Sekretarz generalny EDA Alexander Anton wyśle list do Komisji. Podkreśli zagadnienia odnoszące się do materiałów opakowaniowych, (przyszłych) niedoborów personelu, wpływu zamknięcia otwartych rynków, specyficznych produktów (np. GMO-free a opakowania), nieetyczne zachowania sieci detalicznych i znaczenie faktu, że przemysł spożywczy/mleczarstwo jest zakwalifikowane jako istotny sektor w całej Europie. Będzie częściej powtarzał nasze dotychczasowe prośby wobec przewidywanych spotkań Rady AGRI.

Czytaj więcej

Dopłaty bezpośrednie 2020

27.03.2020

Od 2 marca do 15 kwietnia rolnicy mogą składać oświadczenie w sprawie dopłat bezpośrednich za 2020 rok. Na jakich zasadach rolnicy mogą składać oświadczenie o braku zmian w dopłatach? Jakich stawek dopłat bezpośrednich można się spodziewać?

Czytaj więcej

Bat na nieuczciwe podmioty skupowe

27.03.2020

Rolnicy domagają się od Ministra Rolnictwa utworzenia Funduszu Ochrony Rolnictwa w obrocie produktami rolno-spożywczymi. Stanowiłby on gwarancję wypłacalności transakcji w obrocie płodami rolnymi i działałby na zasadzie asekuracji, podobnie jak fundusze gwarancyjne istniejące w bankowości czy turystyce.

Czytaj więcej

Czy rolnik może sprzedawać na targu?

27.03.2020

Czy rolnik może sprzedawać owoce, warzywa, kwiaty i inne produkty ze swojego gospodarstwa na targowisku czy jest to zakazane ze względu na epidemię koronawirusa? To jedno z pytań rolników po zaostrzeniu przepisów dot. zwalczania epidemii koronawirusa.

Czytaj więcej

Handel mocno traci na pandemii. Ruch jest nawet o połowę mniejszy niż tydzień wcześniej

27.03.2020

Podczas dwutygodniowej „kwarantanny narodowej” ruch w sklepach stacjonarnych średnio zmniejszył się o blisko 50%, porównując tydzień do tygodnia. Najbardziej spadł w hipermarketach, w sieciach cash&carry i w sklepach convenience – wszędzie o ponad połowę. Poniżej 50% mniej wizyt odnotowały też dyskonty i supermarkety. Z kolei na stacjach paliw ruch obniżył się o nieco ponad 40%, a w aptekach – o prawie 50%. Tak wynika z analizy firmy technologicznej Proxi.cloud oraz UCE RESEARCH, przeprowadzonej na podstawie obserwacji blisko 900 tys. dorosłych Polaków i ponad 21 tys. obiektów – informuje MondayNews.

Czytaj więcej

Dopasowujemy się do nowej sytuacji

26.03.2020

W Danone uważnie monitorujemy sytuację, aby na bieżąco dostosować nasze działania do aktualnie obowiązujących przepisów, wytycznych władz oraz zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Surowo przestrzegane w naszym zakładzie produkcyjnym dobre praktyki higieniczne koncentrują się na zapewnieniu zarówno bezpieczeństwa naszych pracowników, jak i odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych przez nich produktów – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Justyna Fedasz, młodszy kierownik ds. komunikacji zewnętrznej Danone.

Czytaj więcej

650 gmin w Polsce przystąpiło do programu ,,Czyste Powietrze ‘’

26.03.2020

Aż 262 złożone wnioski o dofinansowanie w ramach rządowego programu „Czyste Powietrze” – to efekt zakończonego pilotażu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zrealizowanego z władzami gmin Zabierzów (Małopolska) i Wilkowice (Śląsk). Przez dwa miesiące przygotowano więcej wniosków niż mieszkańcy tych gmin złożyli samodzielnie w ciągu 1,5 roku (184). Najważniejszą korzyścią dla ludzi i środowiska będzie większa liczba zielonych kopek w obwarzanku Krakowa i na mapie Śląska.

Czytaj więcej

Ewentualne ceny regulowane bazowałyby na cenach sprzed epidemii

26.03.2020

W przypadku ustalenia cen maksymalnych, ich wysokość będzie oparta na wysokości cen sprzed wprowadzenia stanu zagrożenia epidemicznego – poinformowało Ministerstwo Rozwoju. Możliwość wprowadzania cen regulowanych przewiduje projekt specustawy. Ustawodawca będzie korzystał przy tym m.in. z analiz Koszyk cen dlahandlu.pl.

Czytaj więcej

Grupa POLMLEK i rewolucja proekologiczna

Innowacyjne zmiany i perspektywiczne myślenie. Realne oszczędności dzięki proekologicznym zmianom. Bezcenne korzyści dla przyszłych pokoleń. Oto filozofia, która jest realizowana w Polmleku. To nie tylko hasła, ale realne działania i wymierne efekty.

Czytaj więcej

Sezon na sałatki czas start! Hochland Sałatkowy

Kolorowe i pełne fantazji sałatki to idealna propozycja lekkiej przekąski lub dodatku do dań głównych. Aby nadać sałatkom oryginalny i wyrazisty smak, Hochland proponuje sery typu grekiego. Do wyboru jest klasyczna wersja w bloczku lub kostkach, a także ser w gotowej zalewie oleju z oliwkami i papryką lub nowej wersji smakowej z ziołami. Wystarczy dodać sałatę lub inne ulubione warzywa i pyszne danie w śródziemnomorskim klimacie gotowe. To wygoda i doskonały smak w jednym.

Czytaj więcej

Minister Edukacji Narodowej ponownie objął patronatem honorowym kampanię „Mamy kota na punkcie mleka”

Z przyjemnością informujemy, że ogólnopolski program edukacyjny „Mamy kota na punkcie mleka” po raz kolejny został objęty patronatem honorowym Ministra Edukacji Narodowej. Stanowi to potwierdzenie, iż działania edukacyjno – promocyjne podejmowane w ramach projektu znajdują uznanie wśród władz rządowych, które realizują zadania w zakresie zwiększenia bezpieczeństwa zdrowotnego naszego społeczeństwa.

Czytaj więcej

Zaproś wiosnę do kuchni!

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty tekst, który śpiewał w swoim utworze Marek Grechuta doskonale wpisuje się w obecny czas. Choć mimo ogólnie trudnej sytuacji związanej z epidemią koronawirusa warto wnieść nieco wiosny do Naszej kuchni tak, by przygotowywane dania wprowadzały odrobinę słońca oraz dużo zdrowia do codzienności. W tym wypadku śmiało można postawić na sprawdzone produkty, szczególnie zaś te, które wyróżniono za najwyższą jakości godłem jakości „Doceń polskie”.

Czytaj więcej

Hochland odczuwa braki personelu w firmach logistycznych

25.03.2020

Mamy zwiększone zamówienia i staramy się je realizować. Na razie damy radę, ale braki personelu w firmach logistycznych lub innych firmach, świadczących ważne usługi powoli dają się we znaki – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Piotr Knauer, Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny Hochland Polska

Czytaj więcej

Apel PIM o wstrzymanie kontroli w mleczarniach to absurd

25.03.2020

– Apel Polskiej Izby Mleka oceniam w kategoriach absurdu. Realizacja postulatu dotyczącego wstrzymania kontroli żywności w mleczarniach przez służby nadzoru ze względu na koronawirusa prowadziłaby do anarchii państwa – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tadeusz Wojciechowski, szef Fundacji Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności.

Czytaj więcej

W trakcie epidemii, tylko niezbędne kontrole w zakładach przetwórczych

25.03.2020

Agnieszka Maliszewska, Dyrektor Polskiej Izby Mleka, opublikowała pisma od zastępcy GLW i IJHARS będące odpowiedzią na starania o ograniczenie kontroli w sektorze rolno-spożywczym w związku z panującą epidemią koronawirusa. Inspekcja Weterynaryjna dopuszcza możliwość odstąpienia od niektórych kontroli, zaś IJHARS podkreśla, że podejmowane będą wyłącznie działania niezbędne.

Czytaj więcej

Koronawirus mocno udzerzył w rolnictwo

25.03.2020

Ograniczenia w poruszaniu się, zamknięte granice, kłopoty z transportem i do tego zamknięte restauracje i bary, które były istotnym odbiorcą wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu – to niektóre problemy spowodowane epidemią, które – zdaniem producentów rolnych – uderzają w rolnictwo.

Czytaj więcej

IDEXX światowy lider w dziedzinie diagnostyki weterynaryjnej potwierdza brak przypadków COVID-19 wśród zwierząt domowych

25.03.2020

WESTBROOK, Maine, 25 marca 2020 r. — Spółka IDEXX Laboratories, Inc. (NASDAQ: IDXX), globalny lider diagnostyki i oprogramowania w dziedzinie weterynarii, ogłosiła, że przeprowadzone wśród zwierząt domowych testy na obecność wirusa SARS-CoV-2, odpowiedzialnego za chorobę koronawirusową 2019 (COVID-19) u ludzi, nie przyniosły jak dotąd ani jednego wyniku dodatniego. Testom poddano tysiące próbek pochodzących psów i kotów dostarczonych przez laboratoria referencyjne IDEXX na całym świecie.

Czytaj więcej

E-sklepy toną w zamówieniach

25.03.2020

Obawy przed epidemią zachęciły Polaków do kupowania online, również żywności. W efekcie liczba transakcji wzrosła o 240% i to nie koniec boomu – informuje w środę "Rzeczpospolita".

Czytaj więcej

Spadają zamówienia dla HoReCa

24.03.2020

Ogólnie czas jest nerwowy. Po ubiegłotygodniowej hossie teraz jest spokojnie, a nawet mniej zamówień niż zwykle. Szczególnie dotyczy to kanału HoReCa – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Andrzej Minarczuk, prezes zarządu OSM Kosów Lacki.

Czytaj więcej

EDA oczekuje wsparcia ze strony Komisji Europejskiej

24.03.2020

Rozprzestrzenianie się koronawirusa wpływa również na europejski rynek mleka. Ceny standardowych produktów mlecznych spadły tylko nieznacznie. Jednak niektóre mleczarnie coraz częściej doświadczają niedoborów siły roboczej w wyniku kwarantanny. Zamknięte granice powodują również problemy logistyczne.

Czytaj więcej