Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (26.10-1.11.2015)

13.11.2015

W dniach od 26 października do 1 listopada 2015 roku odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, mleka spożywczego pasteryzowanego i UHT oraz mleka w proszku spadła.

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 13,25 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%;

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,84 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%;

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,56 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,7%;

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 2,80 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,72 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%;

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,78 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1%;

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,84 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%;

Ceny kefiru:

  • cena – 2,65 zł/kg,
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,1%;

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,72 zł/kg;
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%.

(13.11.2015 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)