Czym jest mleko?

Czym jest mleko? To z pozoru idiotyczne pytanie stawiają sobie tęgie umysły i ważni ludzie, którzy piją bezkofeinową kawę z mlekiem sojowym po pysznym wegańskim, czyli bezmięsnym steku czy burgerze.

Czytaj więcej

Raport-E-COMMERCE

Polacy rzucili się do klikania i kupowania. Trendy są nieubłagane – jeśli firmy z branży handlowej szybko nie przestawią się na obsługę klienta internetowego, wypadną z gry o duże pieniądze.

pdf

 

Rośnie presja przeciwko opakowaniom z tworzyw sztucznych

Serki homogenizowane, jogurty, kefiry, sery wędzone i twarogowe – wszystkie te produkty i wiele jeszcze innych produkowanych przez przemysł mleczarski, są pakowane w tworzywa sztuczne. Rośnie jednak presja organizacji ekologicznych, aby z takich opakowań rezygnować. Teraz do tej presji dołączyły sieci handlowe.

Czytaj więcej

Koronawirus przyspieszył rozwój e-handlu w Polsce

Koronawirus, a konkretnie wprowadzone w jego wyniku obostrzenia i związana z tym psychoza i lęki społeczne wpłynęły na rozwój handlu internetowego. W pierwszym kwartale tego roku zaobserwowaliśmy pierwszy wpływ pandemii na sprzedaż detaliczną, gdzie przychody z handlu elektronicznego wzrosły wówczas o 20%.

Czytaj więcej

Gdzie można bezpiecznie eksportować?

Polskie mleczarstwo jest uzależnione od eksportu. Nie byłoby potęgi Mlekovity, Mlekpolu czy Polmleku bez intensywnie rozwijanej sprzedaży zagranicznej. Także mniejsze od nich mleczarnie sporo eksportują. Jednak sprzedaż na obce rynki niesie ze sobą pewne ryzyko.

Czytaj więcej

Czy powstanie jedna organizacja mleczarska?

W Polsce działa kilka organizacji mleczarskich. Są to Polska Izba Mleka, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy oraz z Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Zdaniem wielu ekspertów mnogość organizacji utrudnia skuteczny lobbyng na rzecz sektora.

Czytaj więcej

Doceniamy lokalne produkty

Epidemia sprawiła, że Polacy zmienili swoje zwyczaje zakupowe. Do zakupów podchodzą z większą rozwagą oraz częściej wybierają produkty lokalnych firm. To szansa dla małych, gminnych mleczarni.

Czytaj więcej

Nowy wymiar konferencji

Branża mleczarska, podobnie jak cała spożywka lubi spotykać się na rozmaitych konferencjach. Są one miejscem nie tylko zdobywania konkretnej wiedzy, ale również wymiany doświadczeń czy budowania wzajemnych relacji. Koronawirus wstrzymał jednak wszystkie konferencje, targi, spotkania.

Czytaj więcej

Promocja patriotyzmu zakupowego lekarstwem na kryzys

Zamrożenie gospodarki wywołało kryzys nie tylko w Polsce, ale również w skali Europy i świata. O ile sama choroba powoli wydaje się opanowana i nie taka groźna jak początkowo sądzono, o tyle załamanie gospodarcze może mieć naprawdę poważne i długofalowe skutki. Pomysłów jak walczyć z recesją jest wiele. Jednym z nich jest mocna promocja postaw patriotyzmu konsumenckiego.

Czytaj więcej

Praca zdalna zalety i wady

Epidemia i ogólnonarodowa kwarantanna, obok wielu innych rzeczy, zmieniła sposób pracy wielu osób. Znaczna ich część pracująca dotąd w biurach, nagle została zmuszona do wykonywania swoich zawodowych obowiązków z domu.

Czytaj więcej

Lekarstwo gorsze od choroby

Blisko od miesiąca duża część Polaków siedzi w domu. Ma to zapobiec gwałtownemu rozprzestrzenianiu się epidemii koronawirusa. Nawet jeśli tak jest, to duża część osób może nie mieć do czego wrócić – w tym czasie umiera nasza gospodarka.

Czytaj więcej

Czeka nas recesja, tylko jak duża?

Epidemia koronawirusa zniszczy gospodarkę. Ludzie zubożeją, wiele firm będzie miało poważne kłopoty, cześć z nich upadnie. Nie ominie to branży żywnościowej, w tym mleczarskiej, która w tej chwili staje się branżą strategiczną.

Czytaj więcej

Jakie perspektywy dla polskiego i europejskiego rolnictwa?

Zbliża się nowa perspektywa unijnego budżetowania, kiedy rozstrzygnie się ile pieniędzy trafi na wieś. W Europie i na świecie rozprzestrzenia się koronawirus, który przede wszystkim niszczy więzi handlowe i może znacząco utrudnić handel światowy. Od dostępnych środków unijnych i ogólnej sytuacji na rynkach zależy to jak będzie wyglądała przyszłość naszego rolnictwa.

Czytaj więcej

Brexit stał się faktem

Po blisko pół wieku Wielka Brytania dokonała bilansu zysków i strat związanych ze swoją obecnością w Unii Europejskiej i zdecydowała się opuścić tę organizację. Od 1 lutego br. Zjednoczone Królestwo Anglii, Walii, Szkocji i Irlandii Północnej ponownie jest suwerennym Państwem. Brexit rodzi wiele pytań, od zagadnienia przyszłości całej wspólnoty europejskiej, po sprawy nowych wzajemnych relacji handlowych.

Czytaj więcej

Święta bez marnowania

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas dla handlu, ale również dla producentów czy dystrybutorów. Obroty handlowe wzrastają wówczas kilkukrotnie. Ważne jest jednak, aby wzmożone zakupy – zarówno prezentów, jak i żywności – nie przerodziły się w wielkie marnotrawstwo.

Czytaj więcej

Uczelnie otwierają się na współpracę z przemysłem spożywczym

Biznes, w tym przemysł rolno-spożywczy, od lat narzeka na trudną lub nawet niemożliwą współpracę z nauką. Instytuty są skostniałe i ograniczone różnymi przepisami, uczelnie są nieelastyczne, a programy nauczania są przestarzałe i nie pasujące do współczesnych wymagań rynku. Jednak w ostatnim czasie coś zaczyna się zmieniać.

Czytaj więcej

Zmiany na rynku pracy

Pracowników z Ukrainy zatrudnia już co piąta polska firma, ale sytuacja może się niedługo zmienić w związku z otwarciem dla nich niemieckiego rynku pracy od stycznia 2020 roku. Jeśli Ukraińcy zdecydują się wyjechać na zachód, polskie firmy będą zmuszone szukać nowych rezerw kadrowych. Mogą być nimi osoby 50+.

Czytaj więcej

Zagrożenia pracy w przemyśle spożywczym

Praca w przemyśle spożywczym, w tym mleczarskim, niesie ze sobą rozmaite zagrożenia. Wiele się mówi o bezpieczeństwie pracy i wypadkach w rolnictwie, natomiast praca w zakładach przetwórczych, chociaż o wiele bezpieczniejsza, także niesie pewne niebezpieczeństwa. Dodatkowo wypadki czy choroby zawodowe niosą dodatkowe koszty dla przedsiębiorstw, chociażby z tytułu absencji.

Czytaj więcej

Dobre prawo gospodarcze to podstawa rozwoju

Tylko w trzecim kwartale 2019 roku opublikowano w Polsce 5,6 tys. stron maszynopisu nowych aktów prawnych najwyższego rzędu. To wzrost o 6,6% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku – wynika z najnowszej aktualizacji „Barometru stabilności otoczenia prawnego w Polsce”.

Czytaj więcej

Żywność będzie drożeć

Mimo, że minister Ardanowski podkreśla, iż na tle Europy, w Polsce żywność jest tania, to dane makroekonomiczne są nieubłagane – inflacja rośnie, a wraz z nią ceny żywności.

Czytaj więcej

Będzie kłopot z wodą

Produkcja mleczarska potrzebuje wody. Dużo wody. Obecna fala upałów przypomina, że susza rolnicza jest tylko skutkiem zmieniającej się sytuacji hydrologicznej Polski.

Czytaj więcej

Na EKG rozmawiano m.in. o eksporcie do Azji

Na XI Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach poruszano wiele kwestii, które mogą być interesujące dla ludzi z branży mleczarskiej. Rozmawiano o eksporcie, o zwyczajach i wyborach konsumentów, o nowych rynkach, o konsolidacji branży spożywczej czy o wykorzystaniu nowych technologii. Silny głos mleczarski wybrzmiał w temacie eksportu do Chin.

Czytaj więcej

Mleczarnie nie unikną zmiany opakowań

Niezależnie od przekonań dotyczących ekologii, rynkowy trend proekologiczny jest faktem. Znajduje on odzwierciedlenie w samych produktach, w sposobie ich wytworzenia, a także w dziedzinie opakowań oraz ich recyklingu i utylizacji.

Czytaj więcej

Zmiany na rynku i w kodeksie pracy

Rynek pracy w ciągu ostatniej dekady zmienił się o 180 stopni. Zmienia się także prawo pracy, które chociaż wolno, próbuje nadążyć za rzeczywistością. Zmiany te nie ominą również mleczarń, które są przecież pracodawcami.

Czytaj więcej

Jakie zmiany czekają branżę handlową

Aby móc cokolwiek sprzedać, produkt musi znaleźć się na półce sklepowej. Handel detaliczny zmienia się jak wszystko inne. Warto przyjrzeć się tym trendom, aby rozumieć, z kim przyjdzie współpracować w niedalekiej przyszłości.

Czytaj więcej

Nadchodzi koniec zmiany czasu

Parlament Europejski opowiedział się za regulacjami, które mają znieść w państwach UE zmianę czasu, czyli przestawianie zegarków dwa razy w roku. Projekt przewiduje, że ostatnia zmiana czasu w UE miałaby miejsce w 2021 roku.

Czytaj więcej

Kiedy będzie kolejny kryzys?

Branża mleczarska cieszy się z dobrej koniunktury. Pamiętać jednak należy, że gospodarka działa w cyklach. Wiele wskazuje, że zbliża się koniec obecnego cyklu, co można przetłumaczyć jako nadchodzący kryzys.

Czytaj więcej

Ograniczenie marek własnych

Postulat mleczarzy doczeka się realizacji?

Premier Mateusz Morawiecki ogłosił, że rząd zamierza doprowadzić do ograniczenia marek własnych w sieciach handlowych. Jest to postulat, który środowisko mleczarskie zgłasza od lat. Jakie są jednak rzeczywiste szanse na jego realizacje?

Czytaj więcej

Nie wypijemy mleka więcej

Jednym z głównych wyzwań stojących przed branżą mleczarską jest zwiększenie spożycia krajowego. Mimo iż na realizację tego celu są przeznaczane znaczne środki, chociażby z Funduszu Promocji Mleka, może to nie być łatwe.

Czytaj więcej

Dobre prognozy na 2019 rok, z nutką niepewności

Miniony rok był pomyślny dla polskich mleczarzy i rolników. Oczywiście był słabszy niż rekordowy 2017, ale ogólnie był dobry – branża i producenci mleka mogli się spokojnie rozwijać i bezpiecznie funkcjonować. Wypada zadać pytanie, jaki będzie rok 2019. Wiele wskazuje, że również będzie przyzwoity, chociaż niektórzy dostrzegają pewne zagrożenia na horyzoncie.

Czytaj więcej

Szykujmy się na twardy Brexit

Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej to temat, który jest dyskutowany, omawiany i opisywany od lat, chyba od decyzji i przeprowadzeniu referendum w tej sprawie. Mimo, że data Brexitu zbliża się wielkimi krokami, nadal nie wiadomo jak będzie on wyglądał. Jedną z opcji jest tzw. „twardy Brexit”, czyli opuszczenie Wspólnoty bez jakiejkolwiek umowy dotyczącej dalszej współpracy.

Czytaj więcej

W Katowicach radzą o ochronie klimatu

W Katowicach odbywa się konferencja klimatyczna ONZ (COP24), podczas której tysiące delegatów i gości z całego świata zastanawia się i dyskutuje jak chronić klimat. Tematyka ta dotyczy bezpośrednio rolnictwa i mleczarstwa.

Czytaj więcej

Opakowania mleczne wpisują się w trend proekologiczny

Aż 95% produktów wytwarzanych przez światową gospodarkę wprowadzanych jest do obiegu w opakowaniu, a produkty mleczarskie w zasadzie w 100%. Niestety konsumenci traktują opakowania najczęściej jako odpad. W miarę rozwoju gospodarczego kraju i wzrostu zamożności społeczeństwa rynek opakowań systematycznie się rozwija, co oznacza również większą odpowiedzialność tego sektora wobec środowiska.

Czytaj więcej