Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.04.2021)

16.04.2021

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 29.03 – 4.04.2021 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,53 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,34 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 21%, a masła konfekcjonowanego – o 11,5%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,49 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 13,02 zł/kg, tj. więcej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu i o około 1% niż w pierwszym tygodniu marca 2021 r. W porównaniu do cen sprzed roku OMP było droższe o 0,4%, a PMP – o 4%. Krajowi producenci ser Edamski zbywali po 14,55 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,71 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 1%, a ser Gouda – o 2%.

Ceny na rynkach zagranicznych

W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w notowaniu z 2 kwietnia 2021 r. za masło otrzymywano 4 875 USD/t, czyli więcej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. W USA tłuszcz ten zbywano po 4 068 USD/t, a zatem drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. W Oceanii cena masła, tak jak w poprzednim notowaniu, wyniosła 5 725 USD/t i była wyższa o 4% niż miesiąc wcześniej. Masło w USA było droższe niż przed rokiem o 44%, w portach Europy Zachodniej – o 40%, a w Oceanii – o 32%.

W notowaniu z 2 kwietnia 2021 r. w portach Europy Zachodniej (baza FOB) za 1 tonę odtłuszczonego mleka w proszku płacono 2 950 USD, tj. mniej o 0,4% niż przed dwoma tygodniami, ale więcej o 1% niż miesiąc wcześniej. W USA cena OMP wyniosła 2 566 USD/t. Był to poziom niższy o 1% niż przed tygodniem, ale wyższy o 3% niż miesiąc wcześniej. W Oceanii za 1 tonę tego produktu płacono 3 413 USD/t, czyli więcej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem OMP w portach Europy Zachodniej było droższe o 30%, w USA – o 29%, a w Oceanii – o 25%.

Za pełne mleko w proszku w portach Europy Zachodniej (baza FOB) 2 kwietnia 2021 r. płacono 3 825 USD/t, a zatem więcej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. W USA, na giełdzie w Chicago, cena PMP wyniosła 3 715 USD/t i była wyższa o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. W Oceanii cena tego proszku mlecznego ukształtowała się w granicy 4 013 USD/t, a zatem niższej o 4,5% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 0,3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku w portach Europy Zachodniej była wyższa niż przed rokiem o 32,5%, a w Oceanii – o 43%, podczas gdy w USA pełne mleko w proszku potaniało o 5%.

Na giełdzie w Chicago 2 kwietnia 2021 r. ser Cheddar zbywano po 3 913 USD/t, tj. drożej o 3% niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem i o 54% niż rok wcześniej. W Oceanii za ten rodzaj sera dojrzewającego, podobnie jak przed dwoma tygodniami, płacono 4 400 USD/t, a zatem więcej o 1% niż miesiąc wcześniej, ale o 1% mniej niż przed rokiem.

(16.04.2021 za gospodarz.pl)