SERTOP - Pasta z łososiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • kostka 100 g serka topionego Złoty Ementaler Sertop
  • kostka 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Sertop
  • kostka 100 g serka topionego z łososiem Sertop
  • dwa plasterki wędzonego łososia
  • posiekany szczypiorek (pęczek)
  • sześć łyżek masła
  • sól i pieprz
Czytaj więcej

SERTOP - Pasta z pieczonej dyni

Składniki:

  • 100 g serka topionego marki Sertop np. Gouda
  • 50 ml mleka
  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • liście świeżej bazylii
Czytaj więcej

SERTOP Rogaliki serowe

Składniki:

  • 250g mąki
  • 100g margaryny
  • 200g serka topionego firmy SERTOP (np.: tylżycki, cheddar, z papryką, gouda)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ziaren sezamu, maku lub kminku do posypania
  • 1 żółtko do smarowania
  • przyprawy (sól, pieprz)
Czytaj więcej

Sertop zapiekana cukinia w panierce

Składniki dla 2-4 osób:

  • 1-2 małe cukinie
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Tylżycki, Gouda, Złoty Ementaler itp.
  • Olej do smażenia
Czytaj więcej

Sertop serowy pasztet z królika

Składniki

  • ćwiartka królika
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 kulki jałowca
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler
  • Do smaku: sól, pieprz, majeranek
Czytaj więcej

Sertop zupa chrzanowa z plackiem ziemniaczanym

Składniki na zupę dla 4-6 osób

  • 2 l domowego bulionu lub 2l wody + uniwersalna przyprawa typu vegeta
  • 1 duża cebula
  • masło
  • 5 małych ziemniaków
  • dwie 100g kostki serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
  • 3 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
  • 100g tartego chrzanu bez dodatków
  • sól, pieprz do smaku
Czytaj więcej

Sertop pasta z łososiem i szczypiorkiem

Składniki

  • trójkąt 50g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • trójkąt 50g serka topionego ze szczypiorkiem SERTOP
  • trójkąt 50g serka topionego z łososiem SERTOP
  • plasterek wędzonego łososia
  • posiekany szczypiorek (pęczek)
  • trzy łyżki masła
  • sól i pieprz
Czytaj więcej

Ruloniki z tortilli pszennej

Składniki:

  • 2 tortille pszenne
  • 6 plastrów cukinii zielonej
  • 8 plastrów szynki miodowej
  • 8 plastrów sera topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • 30 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g rukoli (rokietta siewna)
  • kilka chipsów z buraka (opcjonalnie)
Czytaj więcej

SERTOP Serowe curry z kurczakiem, dynią, jabłkiem i chili

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 pałka z kurczaka (opcjonalnie)
  • 100 g dyni bez skóry
  • 1 duże jabłko
  • 6 plasterków sera topionego w plastrach Gouda SERTOP
  • 100 g ryżu
  • 80 g masła klarowanego SERTOP
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz
  • szczypta cynamonu mielonego
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
Czytaj więcej

SERTOP Trzypoziomowy tost

Składniki:

  • 3 kromki dowolnego chleba tostowego
  • 40 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 jajko
  • 2 plastry sera topionego Gouda SERTOP
  • 15 g masła klarowanego SERTOP
  • rukola
  • 2 plastry pomidora
  • 3 plastry zielonego ogórka
Czytaj więcej

Ziemniaki Hasselback

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków średniej wielkości
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • ser topiony w plastrach Złoty Ementaler SERTOP
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz
Czytaj więcej

SERTOP Bajgel z szarpaną wołowiną

Składniki:

 

  • 4 szt. Bajgla
  • 200 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 4 ogórki małosolne
  • mix sałat
  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżki nasion kolendry
  • 1 laska cynamonu

Czytaj więcej

SERTOP Krem z dyni z imbirem

Składniki:

  • 600 g dyni bez pestek i skórki
  • 2 łyżki masła klarowanego SERTOP
  • 20 g świeżego imbiru
  • 0,5-0,7 l bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 pomidor
  • 8 plastrów sera topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • 2 kromki białego pieczywa (bagietka)
  • sól, pieprz
  • kilka pestek dyni (do dekoracji)
Czytaj więcej

Zupa gulaszowa z serkiem topionym SERTOP

Składniki:

  • 200 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 200 g gulaszowego mięsa wołowego
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 duża papryka pokrojona w kostkę
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g serka topionego z papryką SERTOP
  • 30 g masła
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki czerwonej
  • sól i pieprz
  • kminek
  • 200 g ziemniaków sałatkowych pokrojonych w kostkę
Czytaj więcej

Czekoladowe brownie z czerwoną fasolą i serkiem topionym SERTOP

Składniki:

Ciasto:

50 g mąki pszennej

400 g konserwowej czerwonej fasoli

200 g czekolady deserowej

2 jaja

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki niesłodzonego kakao

150 g cukru trzcinowego

100 g masła

50 g masła klarowanego

100 g serka topionego Gouda lub śmietankowego

Krem czekoladowy:

150 g gorzkiej czekolady

30 g masła klarowanego

50 g drobnego cukru

125 ml schłodzonej śmietany 30%

Malinowa bita śmietana:

125 ml schłodzonej śmietany 30%

50 g malin

50 g cukry

Sposób przygotowania:

Czytaj więcej

Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego

Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe

Składniki:

230 g filetu z sandacza ze skórą

100 g dowolnego typu makaronu

2 plastry sera topionego Złoty Ementaler SERTOP

2 kromki chleba pszennego tostowego

1 łyżeczka ulubionych ziół

20 g masła klarowanego

1 szt. Cytryny

garść posiekanej pietruszki zielonej

150 ml śmietany 30%

kilki grzybków do dekoracji

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Czytaj więcej

Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Składniki:

1 l bulionu warzywnego

1 mały chlebek np. razowy

100 g świeżego podgrzybka lub borowika

200 g serka topionego Złoty Ementaler lub Tylżycki

150 ml słodkiej śmietany

50 g masła klarowanego

1 pietruszka korzeń

sól i pieprz do smaku

pietruszka zielona do dekoracji

olej słonecznikowy do smażenia

białko

Czytaj więcej

Lunch Box z kanapkami i warzywami

Składniki:

  • 100g dowolnego serka topionego marki Sertop
  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • dowolne, ulubione kiełki
  • 2-3 listki sałaty
  • ½ awokado
  • przyprawy: sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2-3 rzodkiewki lub inne ulubione warzywo
  • 3-4 plasterki wędliny
Czytaj więcej

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 200 ml suszonych pomidorów z zalewy (przepis znajdziesz tutaj)
  • 100 ml orzechów nerkowca
  • 100 g kostka serka topionego z czosnkiem marki Sertop
  • 50 ml oliwy z oliwek z pomidorów
  • sól do smaku
Czytaj więcej

Kanapka grillowa

Składniki:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 trójkąciki 17,5g serka topionego śmietankowego marki Sertop
  • duży liść sałaty
  • 2 plastry łososia wędzonego do zimno
  • świeży szczypiorek
Czytaj więcej

Grillowany fenkuł

Składniki na 1 większą lub 2 mniejsze porcje:

  • 1 duży fenkuł
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki, utłuczonego w moździerzu kardamonu
  • przyprawy: sól , pieprz czarny ziarnisty do smaku
Czytaj więcej

Wołowina z czerwoną fasolą

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka lubczyku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • masło klarowane
  • 200g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Gouda, Cheddar, Tylżycki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) czerwonej fasolki
  • przyprawy: sól
  • Dodatkowo: natka zielonej pietruszki, świeżo mielony pierz
Czytaj więcej

Serowa zupa meksykańska

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ papryczki chili
  • 200g gulaszu z indyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 400ml przecieru pomidorowego
  • 1l domowego bulionu
  • ¾ szklanki ryżu
  • 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki
  • 1 łyżeczka soli
Czytaj więcej

Sertop przepis na serowe risotto

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

  • 250 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść fasolki szparagowej
  • garść groszku zielonego
  • 150 g pieczarek
  • ser topiony w plastrach 130 g Złoty Ementaler SERTOP
  • 200 ml białego wina
  • kilka oliwek z zalewy
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
Czytaj więcej

Papryka faszerowana chili con carne

Składniki:

  • 4 średnie papryki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ puszki fasoli czerwonej w zalewie
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • ser topiony w plastrach 130 g Gouda SERTOP
Czytaj więcej

Sertop 2 przepisy na nadziewane papryki

PRZEPIS 1 – papryka z kaszą bulgur i warzywami

Składniki:

  • 4 średnie papryki
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki lub 1 papryczka chili
  • po łyżeczce: mielonego imbiru, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz curry
  • szczypiorek / zielona cebulka
  • ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP
  • pietruszka zielona do dekoracji
Czytaj więcej

Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru

Składniki:

600 g dyni bez pestek i skórki

2 łyżki masła klarowanego

20 gram świeżego imbiru

0,5-0,7 l bulionu warzywnego

100 ml mleczka kokosowego

Sól

Pieprz

kilka pestek dyni (do dekoracji)

1 pomidor

sera topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP

2 kromki białego pieczywa (bagietka)

Czytaj więcej

Kasza gryczana z pieczarkami i serem

Składniki dla 2-3 osób:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki uniwersalnej przyprawy typu vegeta
  • 100g serka topionego z borowikami SERTOP
  • 2 duże cebule
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki natki pietruszki
Czytaj więcej