XXIX Targi MLEKO-EXPO 2022 - dzień trzeci

W dniach 16-18 listopada 2022, w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, odbyły się XXIX Targi MLEKO-EXPO 2022. Targi zorganizowane zostały przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. Patronat nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Hasłem tegorocznych Targów było „MÓJ DZIEŃ Z MLEKIEM”.

Czytaj więcej

Warsztaty: Dodatki do żywności - fakty i mity

18 listopada 2022 w Warszawie odbyły się warsztaty poświęcone projektowi informacyjno-edukacyjnemu „Mitożercy”. Warsztaty zorganizowane zostały przez Fundację „Żywność, Aktywnośc i Zdrowie”. Pierwsze działania projektowe wyjaśniają, co zawdzięczamy dodatkom do żywności. Celem Projektu jest dostarczenie konsumentom rzetelnych i obiektywnych informacji na temat żywności i żywienia. Projekt ma na celu również przeciwdziałanie funkcjonującym w przestrzeni publicznej negatywnym mitom dotyczącym produkcji żywności i jej składników, które nie mają oparcia w faktach naukowych. „Mitożercy” dostarczają najnowszej wiedzy o substancjach i surowcach stosowanych w przemyśle spożywczym oraz wyjaśniają funkcje, jakie pełnią w produktach żywnościowych.

Czytaj więcej

XXIX Targi MLEKO-EXPO 2022 - dzień pierwszy i drugi

W dniach 16-18 listopada 2022, w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, odbyły się XXIX Targi MLEKO-EXPO 2022. Targi zorganizowane zostały przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. Patronat nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Hasłem tegorocznych Targów było ,,MÓJ DZIEŃ Z MLEKIEM”.

Czytaj więcej

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

26 października 2022, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja naukowa pt. „Nie marnuj żywności. Szkoda planety!”, w której udział wziął wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.

Czytaj więcej

Inauguracja roku akademickiego 2022/2023 na UWM w Olsztynie

7 października 2022, w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbyła się uroczystość inauguracji roku akademickiego 2022/2023 oraz uroczyste wręczenie dyplomów ukończenia studiów absolwentom rocznika 2021/2022. Podczas inauguracji roku wręczono też nagrody i wyróżnień absolwentom Wydziału z rocznika 2021/2022.

Czytaj więcej

Smaki Regionów 2022

W dniach 24-26 września 2022, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się Targi Smaki Regionów. Jest to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promowania produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Organizatorem Targów są Grupa MTP oraz Związek Województw RP.

Czytaj więcej

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

W dniach 24-26 września 2022, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się Targi Smaki Regionów. Jest to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promowania produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. Organizatorem Targów są Grupa MTP oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Czytaj więcej

POLAGRA 2022

W dniach 26-28 września 2022 roku, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi POLAGRA 2022. Podczas tegorocznej POLAGRY były cztery salony: FOOD, FOODTECH, HORECA i TAROPAK. Nie zabrakło też paneli dyskusyjnych, debat i szkoleń dla przedstawiciele różnych sektorów szeroko rozumianej branży spożywczej i gastronomicznej.

Czytaj więcej

Polski Kongres Serowarski 2022

W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym.

Czytaj więcej

Smakuje Dzieciom 2022

W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym. Patronat Honorowy nad Kongresem objął Henryk Kowalczyk, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Good Cheese 2022

W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym. Patronat Honorowy nad Kongresem objął Henryk Kowalczyk, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Ambasador Polskiego Sera

W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym. Patronat Honorowy nad Kongresem objął Henryk Kowalczyk, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim

12 września 2022 w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie odbyło się Sympozjum pt. „Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim”, w którym udział wziął Ryszard Bartosik, Sekretarzem Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Produkcja żywności - kwestie istotne dla przedsiębiorców

28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.

Czytaj więcej

30 lat marki MLEKOVITA - Wypasiony Piknik

Z okazji jubileuszu 30-lecia marki Mlekovita 31 lipca 2022 r. odbył się Wypasiony Piknik. Jego program miał na celu nie tylko świętowanie trzech dekad rozwoju brandu, ale także promowanie mleka i produktów mlecznych. Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński uhonorował również osoby i firmy szczególnie zasłużone w rozwoju produkcji mleka.

Czytaj więcej

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

26 czerwca 2022 ponad 120 wystawców prezentowało wyroby wysokiej jakości podczas pikniku zorganizowanego na terenie Torów Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Piknik ten to święto polskiej żywności.

Czytaj więcej

14 Wystawa Technologii Panowania MULTIVAC

W dniach 20.06 – 01.07 w Lublinie odbyła się 14 wystawa Technologii Pakowania zorganizowana przez firmę MULTIVAC. Na wystawie można było zobaczyć wszystkie tegoroczne nowości Multivac, które miały swoje premiery na targach Anuga i IFFA. Wystawa odbyła się w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym ETIUDA.

Czytaj więcej