Rynek produktów mleczarskich w Polsce (13-19.04.2015)

30.04.2015

Podsumowanie rynku produktów mleczarskich w dniach od 13 do 19 kwietnia 2015 w Polsce, przygotowany w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Ceny mleka w proszku

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.04.2015 r. cena odtłuszczonego mleka w proszku wynosiła przeciętnie 7,59 zł/kg i była mniejsza o 3,5% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej.

Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 10,33 zł/kg, a więc o 2,5% mniej niż tydzień wcześniej. Był to poziom podobny do notowanego przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku cena OMP była niższa o 40%, a PMP – o 30%.

Ceny masła

Za 1 kg masła w blokach producenci średnio otrzymywali 12,26 zł, czyli mniej o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane zbywano po 14,28 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku masło potaniało o 11-17%.

Ceny sera

W dniach 13-19.04.2015 r. ser Gouda producenci zbywali po 11,46 zł/kg, a ser Edamski 11,52 zł/kg, o 0,08-0,12 zł/kg więcej niż poprzednim tygodniu. Ser Edamski kosztował o 2,5% więcej niż miesiąc wcześniej, a Gouda o 2% mniej. W obrębie roku te gatunki serów potaniały o 25-26%.

W marcu 2015 r. przeciętna cena skupu mleka (według GUS) wyniosła 121,02 zł/hl w porównaniu do 120,74 zł/hl w lutym br. i 150,31 zł/hl w marcu 2014 r.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na monitorowanych rynkach zagranicznych ceny czołowych eksportowych produktów mleczarskich od połowy marca 2015 r. (po wzroście w lutym br.) wykazują trend spadkowy.

W portach Europy Zachodniej (baza FOB) 17 kwietnia br. cena masła wynosiła średnio 3 375 USD/t i była mniejsza o 1,5% niż w poprzednim notowaniu (z 3.04.br.) i o 4% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 2150 USD/t, a za pełne mleko w proszku 2813 USD/t, w obu przypadkach mniej o 3% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż w połowie marca br. W stosunku do cen sprzed roku w portach Europy Zachodniej masło było tańsze o 31%, OMP o 49%, a PMP o 43%.

W Oceanii 17 kwietnia br. cena masła ukształtowała się w granicach 3350 USD/t i była mniejsza o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 3.04.br.) i o 11% niż przed miesiącem. Za OMP płacono 2 425 USD/t, a zatem o 10% taniej niż dwa tygodnie wcześniej, a za PMP o 3% do 2 688 USD/t. W obrębie miesiąca mleko w proszku potaniało o 14-16%. Cena sera Cheddar wyniosła 3 500 USD/t i była o 1% niższa niż na początku kwietnia br. i niż w połowie marca. Wobec notowań sprzed roku masło było tańsze o 19%, Cheddar o 29%, PMP o 38%, a OMP o 45%.