.jpg)
Żywność Barwiąca - Kolory Tworzone Naturą. Nowa Propozycja Zentis
Coraz wyraźniej zarysowuje się trend wyboru na żywności, która pozbawiona jest dodatków oraz jest jak najmniej przetworzona. Część osób woli zapłacić więcej za produkty lepszej jakości, w których składzie nie znajdzie się barwików sklasyfikowanych pod numerami ‘E’. W ten nurt idealnie wpasowuje się koncept żywności barwiącej. Aby lepiej zrozumieć, na czym polega jej fenomen, należy zacząć od odpowiedniego zdefiniowania tego pojęcia. Żywność barwiąca to składnik żywności, który pochodzi z jadalnych części roślin, owoców, warzyw lub alg. Surowce poddaje się procesowi fizycznej obróbki, w tym ekstrakcji, która prowadzona jest w sposób nieselektywny tzn., że właściwości surowców zostają zachowane w produkcie końcowym. Ma to na celu zachowanie w naszej żywności barwiącej nie tylko pigmentu ale również całej matrycy makro składników, występujących w bazowym surowcu. Sam proces ekstrakcji nieselektywnej, polega na wydobyciu z rośliny za pomocą wody wszystkich rozpuszczalnych składników, w tym także pigmentu. Łagodne warunki przetwarzania również pomagają zachować wszystkie właściwości danego surowca jak m. in. pigment i aromat.