.jpg)
Ceny produktów mlecznych w Polsce (12.03.2023)
22.03.2023
W dniach od 6 do 12 marca bieżącego roku odnotowano spadek cen masła konfekcjonowanego i pełnego mleka w proszku. Jedynie cena masła w blokach i odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła.
W dniach od 6 do 12 marca bieżącego roku odnotowano spadek cen masła konfekcjonowanego i pełnego mleka w proszku. Jedynie cena masła w blokach i odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła.
W Oceanii od połowy kwietnia 2022 r., w portach Europy Zachodniej od czerwca 2022 r., a w USA od końca października 2022 r., ceny masła wykazywały trend zniżkowy. W połowie lutego 2023 r. ceny masła w Oceanii i USA się zwiększyły.
Na odbywającej się 22 marca 2023 roku 328 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -2,6% w stosunku do aukcji z dnia 7 marca 2023 roku, a średnia cena wyniosła 3361 USD/t.
Ceny mleka surowego i produktów mlecznych w Polsce są w dużym stopniu skorelowane ze zmianami cen na rynku globalnym, charakteryzującymi się około dwuletnim cyklem koniunkturalnym.
Ceny mleka w USA od czerwca 2022 r. wykazywały wahania.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W 2022 r. produkcja krowiego mleka surowego w Polsce była większa od zapotrzebowania wewnętrznego, co stwarzało możliwość sprzedaży nadwyżek na rynkach zagranicznych, czemu dodatkowo sprzyjało zapotrzebowanie wysyłkowe na produkty mleczne z Polski.
W dniach od 26 lutego do 5 marca bieżącego roku odnotowano zróżnicowaną relację cen serów w skali tygodnia.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Według danych ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od lipca 2022 r. notowany jest zniżkowy trend wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Podobnie jak w przypadku masła, Unia Europejska pozostaje niekwestionowanym liderem w światowej produkcji i eksporcie odtłuszczonego mleka w proszku. Do grona znaczących producentów zaliczają się również: USA, Indie, Nowa Zelandia, Japonia, Brazylia oraz Australia.
Ceny mleka surowego i produktów mlecznych w Polsce są w dużym stopniu skorelowane ze zmianami cen na rynku globalnym, charakteryzującymi się około dwuletnim cyklem koniunkturalnym.
Ceny mleka w USA od czerwca 2022 r. wykazywały wahania. W listopadzie 2022 r. amerykańscy producenci za mleko otrzymywali 55,33 EUR/100 kg, a więc mniej o 5% niż w październiku 2022 r., ale o 38% więcej niż w listopadzie 2021 r.
W dniach od 19 do 26 lutego bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 19 do 26 lutego bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cenowe serów w skali tygodnia.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W dniach od 12 do 19 lutego bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W Polsce produkcja krowiego mleka surowego jest większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego.
W dniach od 13 do 19 lutego bieżącego roku odnotowano wzrost cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku. Jedynie cena pełnego mleka w proszku zmalała.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Według danych ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od lipca 2022 r. notowany jest zniżkowy trend wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Na odbywającej się 7 marca 2023 roku 327 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -0,7% w stosunku do aukcji z dnia 21 lutego 2023 roku, a średnia cena wyniosła 3403 USD/t.
W dniach od 12 do 19 lutego bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cenowe serów w skali tygodnia.
W dniach od 6 do 12 lutego bieżącego roku odnotowano spadek cen masła i mleka w proszku.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W 2022 r. wpływy krajowej branży mleczarskiej z eksportu produktów mlecznych utrzymywały się na poziomie znacznie większym niż przed rokiem.
Udział krajów pozaunijnych stanowił 28% w wywozie produktów mlecznych z Polski. Przychody otrzymane z eksportu wyniosły 1 mld EUR i były wyższe o 16% niż w okresie styczeń-listopad 2021 r.
W 2022 r. produkcja krowiego mleka surowego w Polsce była wyższa od zapotrzebowania wewnętrznego, co stwarzało możliwość sprzedaży nadwyżek na rynkach zagranicznych, czemu dodatkowo sprzyjało zapotrzebowanie wysyłkowe na produkty mleczne z Polski.
W okresie jedenastu miesięcy 2022 r. ponownie zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Unia Europejska jest największym globalnym producentem oraz eksporterem serów, które są dominującą pozycją w strukturze towarowej wysyłki unijnych produktów mlecznych.
Unia Europejska pozostaje niekwestionowanym liderem w globalnej produkcji i eksporcie odtłuszczonego mleka w proszku. Do grona znaczących producentów zaliczają się również: USA, Indie, Nowa Zelandia, Japonia, Brazylia oraz Australia.
Unia Europejska, po Indiach, zajmuje drugą pozycję w globalnym rankingu największych producentów masła. Jednocześnie UE, po Nowej Zelandii, należy do grona czołowych eksporterów tego tłuszczu.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W dniach od 15 do 22 stycznia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 5 do 12 lutego bieżącego roku odnotowano zróżnicowaną relację cen serów w skali tygodnia.
Na odbywającej się 21 lutego 2023 roku 326 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -1,5% w stosunku do aukcji z dnia 7 lutego 2023 roku, a średnia cena wyniosła 3414 USD/t.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 30 stycznia do 5 lutego bieżącego roku odnotowano spadek cen masła i mleka w proszku.
W dniach od 29 stycznia do 5 lutego bieżącego roku odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Produkcja serów i twarogów jest bardzo ważnym działem przetwórstwa mleka mającym znaczny udział w zagospodarowaniu surowca mlecznego.
Produkcja odtłuszczonego mleka w Polsce w okresie ostatnich siedmiu lat kształtowała się w granicy 154-175 tys. ton względem 135 tys. ton w roku 2004.
W latach 2004-2021 produkcja masła w Polsce zwiększyła się ze 177 tys. ton do 241 tys. ton, tj. o 36%.
W grudniu 2021 r. w UE-27 pogłowie krów mlecznych liczyło 20,2 mln szt. i było o 1,5% mniejsze.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
Na rynku globalnym w 2022 r., pomimo zmniejszenia produkcji w wielu regionach świata, utrzymała się zwyżkowa tendencja w produkcji mleka, co determinowane było dalszym rozwojem produkcji na kontynencie azjatyckim.
W Polsce w 2022 r. zahamowany został, utrzymujący się od 2019 r., spadek pogłowia krów mlecznych.
W dniach od 23 do 29 stycznia bieżącego roku odnotowano spadek cen masła i pełnego mleka w proszku. Jedynie cena odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła.
W dniach od 22 do 29 stycznia bieżącego roku odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Mozzarella i pleśniowego wzrosła.
W dniach od 22 do 29 stycznia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Według danych ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa od lipca 2022 r. notowany jest zniżkowy trend wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Na odbywającej się 7 lutego 2023 roku 325 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,2% w stosunku do aukcji z dnia 17 stycznia 2023 roku, a średnia cena wyniosła 3456 USD/t.
W dniach od 16 do 22 stycznia bieżącego roku odnotowano spadek cen masła konfekcjonowanego i mleka w proszku. Jedynie cena masła w blokach wzrosła.