KASHK-E BADEMJAN Pasta z bakłażana

Składniki: 1 kg bakłażana, 1 średni pomidor, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 1 kubek posiekanej i podsmażonej cebuli, ½ łyżki posiekanego i podsmażonego czosnku, 2 łyżki suszonej mięty, sól, czarny pieprz, ewentualnie kurkuma, 2 łyżki oleju, ½ kubka Kashk lub jogurtu greckiego lub śmietany

Czytaj więcej

KOOFTEH TABRIZI Kotleciki mięsno-ryżowe

Kotleciki: ½ kg mielonej wołowiny, 100 g ryżu przepłukanego zimną wodą, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki suszonego estragonu, 2 pęczki pietruszki drobno posiekanej, 1 kubek pora drobno posiekanego, ½ kubka świeżego koperku, ½ kubka cebuli drobno posiekanej.

Czytaj więcej

SHOLEH ZARD Szafranowy pudding ryżowy

Składniki: 200 g ryżu basmati, 800 ml wody, 400 g cukru, 100 g ,masła, 1 szklanka wody różanej, sparzony szafran, 2 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżki migdałów w słupkach, 2 łyżki pistacji w słupkach (do dekoracji), 1 łyżka mielonego cynamonu (do dekoracji)

Czytaj więcej

GHOTAB Perskie słodkie pierożki

Składniki:

Ciasto: 2 żółtka jaj, 1 kubek jogurtu, 100 g oleju, 150 g mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, ½ kubka margaryny

Nadzienie: 250 g zmielonych orzechów włoskich, 150 g cukru pudru, 1 łyżka zmielonego kardamonu

Czytaj więcej