Kulki mięsne z pomidorowym dipem

Składniki:

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • posiekane zioła
  • garść bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 pomidory (świeże albo z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • garść świeżych ziół
  • sól, pieprz
  • 1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.