Sałatka ziemniaczana z sosem ranczerskim

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1⁄2 czerwonej cebuli
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • garść korniszonów
  • 1⁄4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego (certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1⁄2 białej cebuli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początek gotujemy ziemniaki w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kolejno czerwoną cebulę kroimy na półplasterki, odsączamy groszek konserwowy a korniszony kroimy na podłużne kawałki. Wszystko łączymy.

Sos:

Mieszamy Majonez Kętrzyński z jogurtem greckim i maślanką. Dodajemy drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy sos z sałatką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do „przegryzienia się”.