Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja – idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!

Czytaj więcej

Rolada szpinakowa z almette i wędzonym łososiem

Wielkanocne inspiracje z Almette

Wielkanoc to czas radości, wiosennego optymizmu i wyjątkowych spotkań w rodzinnym gronie. Podczas uroczystych chwil chcemy, by na stole gościły najlepsze produkty - świeżo tarty chrzan, kiełbasa z lokalnej wędzarni, czy jajka od kur z wolnego wybiegu. Obok wyśmienitych klasyków, na wielkanocne ucztowanie warto przygotować także kreatywne dania i przekąski. Wszystkie propozycje będą smakować wyjątkowo, jeśli zadbamy o najlepszej jakości, naturalne składniki. W tym roku Almette inspiruje do odkrywania świątecznego menu na nowo!

Naturalny serek Almette jest doskonałą inspiracją do przyrządzenia wielu świątecznych potraw. W połączeniu z kawiorem i ziołami sprawi, że jajka na stole staną się wykwintną przystawką. Aromatyczna i kolorowa rolada szpinakowa z łososiem i serkiem Almette z chrzanem przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. Z kolei świąteczne grzanki z Almette, wędzonym pstrągiem, granatem i ziołami, będą niezwykle kreatywną propozycją podczas uroczystego śniadania. Tak zaskakującego menu chyba nikt się nie spodziewa… i o to właśnie chodzi! Święta są bowiem czasem uśmiechu, radości i wielu wspaniałych inspiracji. A smak inspiracji kulinarnych Almette na pewno będzie niezapomniany!

Przepisy poleca Asia Matyjek, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Rolada szpinakowa z almette i wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 60 min.

Czytaj więcej

Zapiekane bataty orientalna przekąska z serem Hochland!

Wiosną nie tylko otaczająca nas rzeczywistość nabiera intensywnych barw. Również w naszym menu w tym sezonie pojawia się coraz więcej pełnych aromatu dań z kolorowymi warzywami. Zapiekane bataty w orientalnej odsłonie, z serem Hochland Burger&Toast, to szybka, sycąca i bardzo efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na oryginalne śniadanie w wersji vege, jak i na wiosenne spotkania ze znajomymi!

Czytaj więcej

Serowo-warzywne ruloniki naleśnikowe!

Witaj wiosno!

Jeśli myśląc o naleśnikach do głowy przychodzi Ci tylko dżem truskawkowy albo słodki ser, to Hochland całkowicie odczarowuje naleśnikowe klasyki! Naleśniki z nowalijkami w wiosennym klimacie, to idealna propozycja na drugie śniadanie albo przystawkę.

Czytaj więcej

Brownie ze słonym karmelem #PyszneInspiracje Hochland

Kremowy ser jako jeden ze składników... deseru? Tak! Dla Damiana Kordasa, laureata popularnego kulinarnego show – nie ma rzeczy niemożliwych. W ramach cyklu #PyszneInspiracje, Damian wspólnie z Hochland przygotował wyjątkowy przepis na oryginalne brownie ze słonym karmelem i serem śmietankowym, tworząc niebanalną przekąskę – idealną na chwilę słodkiego zapomnienia!

Czytaj więcej

Pieczarki z kremowym farszem #PyszneInspiracje Hochland

Wyśmienite sery kremowe Hochland w kultowych trójkącikach są znakomitą bazą do przyrządzenia oryginalnych dań. W ramach cyklu #PyszneInspiracje, Hochland wspólnie z laureatem popularnego show – Damianem Kordasem, przygotował inspirujący przepis na pieczarki z kremowym farszem. To modna, nowoczesna przekąska, idealna na imprezę, wieczór ze znajomymi czy szybką kolację!

Czytaj więcej

Serowa przekąska

Zaletą delikatnego i kremowego sera gouda jest to, że smakuje całej rodzinie! Dlatego tak często wybieramy go na kanapki, jako składnik „deski serów”, a także do oryginalnych dań na ciepło. Kwadraty z ciasta francuskiego z żółtym serem Gouda Hochland, pietruszkowym pesto, migdałami i czosnkiem, to kreatywna i pyszna wariacja na temat śródziemnomorskich smaków, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Czytaj więcej

Mini pizze z rukolą i pomidorkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 200 ml letniego mleka lub letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek oliwy
  • ser kremowy z Szynką Hochland w krążku
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża rukola
Czytaj więcej

Risotto z leśnymi grzybami i kremowym serkiem

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 szalotki
  • kilka leśnych grzybów (podgrzybków, prawdziwków, kurek)
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 litra dobrego warzywnego bulionu
  • 3 trójkąty z borowikami z krążka Serów kremowych Grzybobranie Hochland
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przybrania
Czytaj więcej

Aksamitny krem z dyni

Składniki:

1 kg dyni hokkaido

  • 2-3 cm imbiru świeżego
  • 250 ml mleka
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 bloczek sera kremowego Hochland z ziołami
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła np. szałwia
Czytaj więcej

Tosty z ciągnącym serem, figami i szpinakiem

Popularna na całym świecie przekąska, czyli tosty, to kulinarny ratunek, gdy tylko mamy ochotę na małe co nieco. Szybkie i łatwe do przygotowania, obowiązkowo z ciągnącym się żółtym serem - świetnie smakują o każdej porze dnia. Z Hochland przyrządzisz je w zupełnie nowej odsłonie, z figami, szpinakiem i aromatycznym serem doskonałym do wszelkich dań na ciepło. Koniecznie spróbujcie ich w tej wersji!

Czytaj więcej

Mus ananasowy z serkiem kremowym i krewetkami

Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Ananasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju!

Czytaj więcej

Burger wołowy z pikantną salsą i serem

Składniki:

  • 2 bułki do hamburgerów
  • ser BURGER & TOAST Hochland
  • 300 g mielonej wołowiny (z antrykotu, rostbefu lub łopatki)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina mąki
  • tłuszcz do smażenia (olej ryżowy)
  • kilka listków ulubionej sałaty (opcjonalnie)
Czytaj więcej

Viva Italia! Zasmakuj w śródziemnomorskich smakach z Hochland

Gorące, południowe klimaty kulinarne idealnie sprawdzają się w wakacyjnym menu. Bogata, kolorowa i aromatyczna kuchnia śródziemnomorska, oparta jest na prostocie oraz wyjątkowych kompozycjach świeżych składników, sezonowych warzyw i ziół. Makaron tagliatelle, dojrzewające w słońcu warzywa i kremowy sos serowy… to połączenie idealne na wakacyjny lunch!

Czytaj więcej

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
  • 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego ekologicznego
Czytaj więcej

Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

Placki:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • maślanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżeczka soli

Pesto:

  • garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
  • 200 g wędzonego łososia bez skóry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • koperek
Czytaj więcej

Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
  • 6 szt. zielonych szparagów
  • garść liści szpinaku baby
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • kilka listków mięty
  • garść rzodkiewek bez liści
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Dressing:
  • 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
Czytaj więcej