Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
  • woda
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • kolendra świeża
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek. Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.