Zapiekana kanapka z pieczarkami, wędzonym kurczakiem i serem Tylżyckim

Składniki (porcja dla dwóch osób):

  • 4 plastry sera Tylżyckiego Hochland
  • ½ bagietki pszennej lub korzennej
  • 100 g wędzonego kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • olej
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz biały
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę pociąć w kostkę, dodać sól i przez około 3 minuty podsmażać na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do zarumieniania. Następnie doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką. Kilka kawałków pieczarek odłożyć do dekoracji kanapek. Pozostałe pieczarki zmiksować z jogurtem i dwoma plasterkami sera Tylżyckiego pokrojonymi w plastry.

Bagietkę pokroić na 4 kawałki i posmarować masą pieczarkową. Na niej ułożyć paski sera Tylżyckiego Hochland, kurczaka wędzonego i pozostawione pieczarki. Całość zapiekać przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu udekorować zapiekanki ziołami.

Smacznego!