Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami

Składniki:

  • 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kalafior
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • Liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

Smacznego!