Sałatka lazurowa

Czas przygotowania 20 min

Przepis na 4 osoby

Składniki:

SAŁATKA:
• 1 główka sałaty lodowej
• 1 średni zielony ogórek
• 200 g papryki (zielona, czerwona, żółta)
• 4 średnie pomidory
• 1 cebula czerwona (mała)
• 4 jajka

DRESSING:

• 100 g sera Lazur Turkusowy
• 150 ml majonezu
• 2-3 łyżki śmietanki 36% lub jogurtu naturalnego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• sól
• biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dressing: majonez połączyć ze śmietanką lub jogurtem naturalnym i startym serem Lazur Turkusowy. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ogórek, pomidory i cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w drobną kostkę, sałatę poszarpać na małe kawałki.
  3. Na talerzu ułożyć sałatę, a następnie pozostałe warzywa i jajko podzielone na 6 części. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.