Zupa serowa z brokułami

Czas przygotowania 20 min

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 200 g sera Lazur Srebrzysty
  • 300 g brokułów
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 60 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i oprószyć mąką. Tak przygotowane podsmażać na maśle przez ok. 2 minuty.
  2. Bulion zagotować i dodać do niego podsmażone brokuły oraz starty ser Lazur Srebrzysty. Pod koniec gotowania dolać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor na oleju.
  4. Zupę podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami.