Zupa cebulowa

Czas przygotowania 20 min

Przepis na 4 osoby

Składniki:

  • 200 g sera Lazur Srebrzysty
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 jabłko
  • 4 cebule (różne gatunki)
  • 2 żółtka
  • 4 kromki chleba
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę poszatkować, obrane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystko podsmażyć na oliwie do miękkości, dodać masło, a następnie zalać bulionem i zagotować.
  • 2. Ze śmietanki i żółtek przygotować zawiesinę, zaciągnąć nią zupę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3. Kromki chleba posypać startym serem Lazur Srebrzysty i zapiec w piekarniku.
  • 4. Zupę posypać zieloną pietruszką. Podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.