Burger z podwójnym serem

Czas przygotowania: 25 minut

Porcje: 4

 

 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera cheddar
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży lub konserwowy
  • kilka liści sałaty

Sos:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso wymieszać z bardzo drobno pokrojoną cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety. Smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

2. Ser pleśniowy i ser żółty oraz warzywa pokroić w plastry.

3. Bułki do burgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1 minutę.

4. Na ciepły spód bułki położyć plaster sera żółtego, sałatę, mięso, plaster sera pleśniowego, pomidor, cebulę, ogórek. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym i przykryć drugą częścią bułki.