Zupa brokułowa

Składniki:

1 kg brokułów

  • 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 150g metki
  • kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • kostka rosołu wołowego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czerstwa bułka
  • jajko, dodatkowo samo żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • kieliszek sherry

Przygotowanie. Brokuły ugotować w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksować z jajkiem i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedzić, a do wywaru wrzucać uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu kulki mięsne wyjąć a wywar przecedzić. Następnie dodać serek topiony i mieszać do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Wlać do zupy. Całość zamieszać. Dodać kieliszek sherry. Znów zamieszać. Nie gotować. Ułożyć na talerzu brokuły i kulki mięsne i zalać zupą.

Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

Autor przepisu: ApaKrys