SERTOP cake pops czyli ciastka na patykach

Składniki na ciasteczka:

  • 1 jajko
  • 70ml cukru
  • 100g masła
  • 150g mrożonego szpinaku
  • 130ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka przyprawy do piernika

Składniki na polewę:

  • 50g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1/4 kostki masła
  • 50ml mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Wydrążona laska wanilii

Do dekoracji: ulubione posypki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy z sobą i wkładamy do foremek na cake pops. Pieczemy ok. 20-25 minut ( w zależności od piekarnika) w temp. 180 stopni. Przygotowujemy polewę. Masło, mleko, wanilię i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. Kulki z ciasta nadziewamy po kolei na patyczki, zanurzamy na moment w polewie i od razu dekorujemy ulubioną posypką. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Każde ciasteczko wbijamy w styropian lub np. przekrojonego ziemniaka, aby polewa zastygła. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl