Papryka faszerowana chili con carne

Składniki:

  • 4 średnie papryki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ puszki fasoli czerwonej w zalewie
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • ser topiony w plastrach 130 g Gouda SERTOP

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 min. Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 3 min. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło i nie mało grudek. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i gotujemy przez ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oczyszczone połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na podpieczone papryki nakładamy plastry sera Gouda i zapiekamy ok 10 min.

Więcej na www.sertop.pl i www.serkiwkuchni.pl