SERTOP Bajgel z szarpaną wołowiną

Składniki:

 

  • 4 szt. Bajgla
  • 200 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 4 ogórki małosolne
  • mix sałat
  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżki nasion kolendry
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania.

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy i smarujemy musztardą. Cebulę obieramy i kroimy na cztery części, następnie umieszczamy na dnie żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Przyprawy mieszamy ze sobą, następnie przyprawiamy mięso z każdej strony. Układamy łopatkę na cebuli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 30 min. Następnie wlewamy szklankę wody i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Temperaturę zmniejszamy do ok. 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 4 godzin. Upieczoną i ostudzoną łopatkę szarpiemy widelcem na włókna wraz z powstałym sosem z pieczenia wcześniej wyjmując laskę cynamonu.

Sos serowy: W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy serki topione. Rozpuszczamy je, aby powstał nam gęsty sos; można dodać do sosu swoje ulubione zioła.
Bajgle rozcinamy i nakładamy mix sałat, następnie nakładamy na nie poszarpaną zagrzaną wieprzowinę, dodajemy ogórki małosolne, a w miseczce podajemy sos serowy.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl