Mazurek chałwowy

Każda trójca tworzy doskonałość – to powiedzenie doskonale wpisuje się w charakter świąt Wielkanocnych, dlatego wśród naszych kulinarnych inspiracji nie mogło zabraknąć kolejnej propozycji. Mazurek to kolejna pozycja wypieku, który musi pojawić się na świątecznym stole w wielu polskich domach. Jak wśród naszych gości i najbliższych zaprezentuje się tradycyjny mazurek wzbogacony smakiem aromatycznej chałwy? Sprawdźcie sami!

Czytaj więcej

Sernik podwójnie chałwowy

Składniki:

Spód:

  • Opakowanie (120 g) okrągłych biszkoptów

  • Szklanka mleka

  • Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu na serniki (w wiaderku)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%

  • 300 g ręcznie wyrabianej chałwy waniliowej Unitop (pokruszonej)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Czytaj więcej

Tarta z sezamową nutą

Kolejną wielkanocną potrawą jest tarta, która serwowana jest zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Jeżeli zastanawiasz się, którą propozycję zaproponować w tym roku swoim najbliższym i gościom, wybierz… wariację chałwową. Takie rozwiązanie na pewno doskonale sprawdzi się na świątecznym stole razem z innymi wypiekami i tradycyjnymi potrawami.

Czytaj więcej

Pasztet inaczej, czyli zielona terrina

Czas przygotowania: 40 minut + tężenie

Ilość porcji: 8

Składniki (na formę o wymiarach : 18 cm x 8 cm x 6 cm):

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 650 g mrożonego zielonego groszku
  • 10-12 jajek przepiórczych
  • 0,5 l bulionu lub wody
  • 25 g żelatyny
  • sól
  • pieprz
Czytaj więcej

Schabowy z kapustą

Składniki dla 4 osób:

  • 4 plastry schabu wieprzowegosól do smaku
  • Bułka tarta, woda i mąka do obtaczania
  • jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop
Czytaj więcej

Chrupiący kurczak

Składniki dla 3-4 osób

  • jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop
  • bułka tarta, mąka pszenna i woda do panierowania
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
Czytaj więcej

Serowy pasztet z królika w słoiczku

Składniki:

  • ćwiartka królika
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 kulki jałowca
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 100g serka topionego Złoty Ementaler

Do smaku: sól, pieprz, majeranek

Czytaj więcej

SERTOP ciasto z bananem

Składniki ciasta:

  • 1 duży banan
  • 1 szklanka mleka
  • 2 kopiaste łyżki karobu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka masła
Czytaj więcej

SERTOP sałatka owocowa z Delisią

Doskonała propozycja na drugie śniadanie lub popołudniową przekąskę

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kostka serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 200g truskawek
  • 1 gruszka
  • Duża garść jagód amerykańskich
  • 1 banan
  • Syrop klonowy lub płynny miód
  • Liście mięty do dekoracji
Czytaj więcej

Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas tegorocznego śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

Czytaj więcej