TECHMILK 2023

W dniach 15-17 lutego 2023, w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XXIV Seminarium „Postęp techniczny przetwórstwie mleka – TECHMILK 2023”. Seminarium zorganizowała Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej I Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytety Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Partnerem Seminarium była Federacja Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa W Polsce, a współorganizatorami 41 firm współpracujących z branżą mleczarską.

Firmy współorganizatorzy to: Agencja Inwestycyjna FB-MONT, Air Products, Atende Industries, ATM Group, BIG-POL, bioMérieux Polska, B.Kołakowski, BTH Elstar, Chr. Hansen Poland, Cryogas M&T Poland, Diversey Polska, Eclab, Elopak, Elstar Fats, Filter, Foss Polska, Gea Process Engineering, Gea Tuchenhagen Polska, Grundfos Pompy, IMCD Polska, Instytut Energii, ITW Novadan, J.S. Cooling Jakub Sykuła, Kersia Polska, Loos Centrum, MPSystem, Münzing Poland, Noack Polen, Oqema, PFTechnology, PRO-WAM, Sealed Air Polska, Sig Combibloc, SPX Flow Technology Poland, Tetra Pak Group, Tewes-Bis, Trepko, Ulma Packaging Polska, Weber Polska, Vega Polska, Verder Polska, Zentis Polska. Wśród gości znaleźli się: prof. Zygmunt Zander, prof. Włodzimierz Bednarski, prof. Andrzej Babuchowski, prezes Polskiej Izby Mleka – Grzegorz Gańko, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy – Tadeusz Prczek.

Seminarium otworzył i powitał gości przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. Następnie głos zabrali: Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM i Dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.

Pierwszego dnia trwania Seminarium swoje prezentacje przedstawiły firmy:

  • NOACK, Adrian Maliszewski, Marcin Traut pt. „Praktyczne aspekty wykorzystania analizatorów NIR w kontroli parametrów produktu”,
  • Zentis Polska, Adam Głowacki, Karolina Lisińska pt. „Barwniki Inspirowane Naturą – Najnowsza Propozycja Zentis”,
  • ATM Group, Marek Kozak pt. „Liniowe maszyny pakujące”,
  • S. Cooling, Maciej Galiński, Jakub Sykuła pt. „Energooszczędne rozwiązania w chłodnictwie amoniakalnym dla Przemysłu Mleczarskiego”,
  • Filter, Marcin Oboz pt. „Filter – kompleksowe rozwiązania w zakresie odzysku energii w przemyśle mleczarskim”,
  • Verder Polska, Adam Kozłowski pt. „Pompy dwuśrubowe – chwilowa moda czy realna wartość dla mojego procesu?”,
  • GEA Tuchenhagen, Szymon Wójtowicz pt. „Zawór VARIVENT Mixproof typ MX – wyższy poziom bezpieczeństwa procesu”,
  • Instytut Energii, Łukasz Dzadz pt. „Biorafineria przyszłości – źródło energii i nawozu”,
  • Oquema, Zbigniew Zapała pt. „Roślinne zamienniki nabiału i konieczność ich wzbogacania w minerały i białka”.

Drugiego dnia trwania Seminarium uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Sealed Air, Maciej Gierszewski pt. „Pakowanie serów żółtych. Nowatorski system do próżniowego pakowania serów żółtych jako rozwiązanie problemu trwałości produktu i redukcji plastiku”,
  • bioMérieux, Krzysztof Knop pt. „Automatyzacja kontroli jakości podstawą optymalizacji kosztów produkcji. Laboratorium mikrobiologiczne źródłem oszczędności finansowych i logistycznych na przykładzie wybranych rozwiązań”,
  • PRO-WAM, Oktawian Formela pt. „Ocena zawartości mleka w mleku podczas procesu jego odbioru”,
  • Trepko, Paweł Łagoda pt. „Tworząc kompleksowe linie pakujące spełniamy indywidualne wymagania klientów”,
  • GRUNDFOS, Witold Prusiński pt. „Optymalizacja kosztów – gotowe rozwiązania Grundfos”,
  • GEA PE Sp. z. o. o., Dariusz Skwierawski pt. „GEA wspiera mleczarstwo w zrównoważonym rozwoju”,
  • Diversey Polska, Artur Kryza pt. „Wyzwanie naszych czasów – redukcja kosztów bez wpływu na jakość”,
  • PFTechnology, Paweł Bułas pt. „Technologia Micro-Nano-Bubbles – zastosowania w przemyśle mleczarskim”,
  • SIG Combibloc, Daniel Rekowski, Karina Zawadzka pt. „Kluczowe współczynniki operacyjne. Konkurencyjność aseptycznej technologii SIG Combibloc w środowisku produkcyjnym”,
  • Tewes-Bis, Kacper Kamieniecki pt. „Rekuperacja ciepła i optymalizacja mycia w systemie CIP w kontekście rosnących kosztów energii”,
  • Cryogas, Jakub Musiał pt. „Zastosowanie LNG w przemyśle mleczarskim”,
  • Elstar Fats, Rafał Przybyłek pt. „Tłuszcze roślinne w przemyśle mleczarskim”,
  • Atende Industries Sp. z o. o., Dariusz Górecki pt. „Spółdzielnie energetyczne w praktyce”.

W trakcie Seminarium odbyła się Debata, której tematem była „Transformacja energetyczna przetwórstwa mleczarskiego – nowe narzędzia i wyzwania”. Debatę prowadził Łukasz Spisak – wieloletni redaktor związany z branżą mleczarską, a udział w niej wzięli: Grzegorz Gańko – prezes Zarządu OSM Sierpc, Łukasz Dzadz – prezes Zarządu Instytutu Energii w Barczewie, Paweł Pisarczyk – prezes Zarządu Atende Industries Sp. z o. o., dr inż. Andrzej Iwaniuk – ekspert z zakresu jakości energii elektrycznej i kompensacji mocy biernej.

Po Debacie Wiesław Wasilewski z firmy Big-Pol Fundusze Pomocowe mówił o „Energia, energia, energia – Dotacje w praktyce”.

Seminarium podsumował jego przewodniczący dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. W Seminarium wzięło udział 337 osób w tym: 144 osoby w 60 zakładów mleczarskich, 161 osób z 41 firm współorganizatorów, 20 gości, 5 osób z prasy i 7 osób z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej I Biotechnologii. Uczestnicy wysłuchali 24 wystąpień.