Liderzy Optymalizacji Produkcji

7 marca 2023, w Warszawie, odbyła się Konferencja Liderzy Optymalizacji Produkcji w Przemyśle Spożywczym zorganizowana przez Aleksandrę Wojnarowską i firmę Bikotech. Niemal setka przedstawicieli przemysłu spożywczego spotkała się w Warszawie na bardzo pracowitym spotkaniu dotyczącym kierunków optymalizacji produkcji.
Nowe, nieoczywiste rozwiązania i kosmiczne technologie do zastosowania w produkcji żywności? Dlaczego nie? Było też sporo o białych certyfikatach i finansowaniu inwestycji. Liderzy Optymalizacji Produkcji w Przemyśle Spożywczym podzielili się swoimi doświadczeniami z partnerami z innych zakładów spożywczych. Konferencję otworzyli: Aleksandra Wojnarowska – Bikotech, Lech Maryniak – AgroIndustry, Dariusz Koc – KAPE SA.
Białe certyfikaty, czyli pieniądze leżą na ulicy
– System białych certyfikatów to jeden z lepszych mechanizmów, bo bazuje na rozsądku. Wbrew pozorom, w wielu przypadkach jest on także czynnikiem decydującym o podjęciu decyzji przez inwestora – mówił Dariusz Koc, dyrektor zarządzający KAPE, zachęcając do czynnego udziału w programie. Dyrektor KAPE podkreślał jednocześnie, że za wprowadzenie odnawialnych źródeł energii nie dostajemy białych certyfikatów – pomimo licznych prób nie udało się tego przemycić a URE pilnuje tego jak niepodległości.
Krajowa Agencja Poszanowania Energii jest jedyną agencją rządową która nie dostała złotówki dofinansowania, utrzymując się z prowadzonych realizacji. Zatrudnia grono niezależnych fachowców.
– W przemyśle spożywczym w Polsce obserwujemy wskaźnik przyrostu energii – coś się wyraźnie dzieje: może wskaźniki związane z efektywnością energetyczną się wyczerpują lub po prostu nie mają wystarczających priorytetów. Uważam, że w tej działce jest dodatkowy potencjał i warto takie działania podejmować – kontynuował Koc.
Lean jak biblia
– Mamy problemy z surowcem oraz gazami technicznymi. Być może część z państwa nie ma automatyzacji i nie ma możliwości codziennego raportowania zużyć. Aby poprawić swoje wydajności – trzeba zrobić porządny audyt i zaproponować dopasowaną inwestycję. Jeśli macie CO2– należy nie tylko go rozprężyć ale na wymienniku wziąć jego energię. Można uzyskać bardzo szybkie zwroty na prostych inwestycjach a lean, moim zdaniem, jest prawie jak biblia – rozpoczął swój referat Lech Maryniak, członek rady programowej AGROindustry.
– Próbujemy realizować te założenia, które jeszcze nie są obowiązkowe, nasza centrala w Niemczech narzuca nam i zachęca do wdrażania tych działań. W 2025 roku wszystkie nasze opakowania mają nadawać się w 100% do recyklingu a 70% dostawców mleka ma mieć najwyższą kategorię A w dobrostanie zwierząt. W obu zakładach powstaną farmy fotowoltaiczne o mocy 2 megawatów, co da nam kilkanaście procent naszego zużycia, w Węgrowie budujemy dodatkowo kogenerację, którą chcemy zasilać gazem, a w przyszłości biogazem z pobliskiej biogazowni – opowiadał Dariusz Sadowski z Hochland Polska.
– Najtańsza energia to ta, której się nie zużywa. Chodzi o to, aby procesy zużywały jak najmniej ciepła i prądu. Można dużo zużywać a potem to odzyskiwać, my wolimy po prostu zużywać jak najmniej. Nie ma wielkiej tajemnicy że strata kominowa pochodzi z energii, która się pojawia w palniku. Na początku naszej drogi mieliśmy ok. 7% tlenu w spalinach. Szukaliśmy metod – rozpoczął Arkadiusz Kiliński. W swojej szczegółowej prezentacji opowiedział jak, drogą współpracy zespołowej, udało się w Browarze Warka proces absolutnie zoptymalizować.
Za co możemy wziąć zwrot kosztów z inwestycji? – pytał retorycznie Radosław Żyłka i jednocześnie odpowiadał, że najłatwiej uzyskać pieniądze za wymianę oświetlenia to tzw. najniżej wiszący owoc. Z kolei izolacje są najbardziej tłustym kąskiem jeśli chodzi o białe certyfikaty. – Istnieje możliwość że Państwo zrzekacie się białych certyfikatów na rzecz wykonawcy izolacji – firma zarabia sobie na certyfikatach a Państwo macie zaizolowaną instalację. Jest cała masa instalacji na które można nałożyć izolacje prostą metodą – kontynuował Żyłka. Kolejna sprawa to wymiana urządzeń na nowsze – niektóre urządzenia szczególnie chłodnicze są wyeksploatowane – i tak je trzeba wymienić a można wcześniej zrobić audyt i odzyskać część kosztów.
Diagnostyka nie musi być droga
Prosty czujnik pozwalający zrobić pełną diagnostykę to propozycja PePe na optymalizację procesu. Adam Matwiejczyk (PePe) prezentował możliwości optymalizacji produkcji przy zastosowaniu stałego monitoringu pomp Alfa Laval
GEA jako optipartner
Szereg rozwiązań z zakresu optymalizacji procesu, redukcji ilości wody płuczącej czy optymalizacji filtracji oferuje Gea. Dla nas zaskoczeniem była usługa z zakresu bezpieczeństwa i higieny produkcji. – Wykrywamy pęknięcia w urządzeniach procesowych, naprawiamy na miejscu, w trakcie trwania usługi i nie używamy środków chemicznych – reklamował firmę Tomasz Mierzejek.
Aby oszczędzać – trzeba opomiarować
– Krynica Vitamin specjalizuje się w rozlew napojów i napojów mlecznych, dzienna produkcja to 30 ciężarówek zimą, latem 60 ciężarówek. Mamy sześć linii produkcyjnych: cztery do napojów w puszkach, jedną do pet i jedną do szkła. Aby zacząć oszczędzać – najważniejsze jest opomiarowanie całego procesu – rozpoczął swój wykład Michał Jankiewicz z Krynica Vitamin.
Michał Jankiewicz z firmy Krynica Vitamin opowiedział o doświadczeniach w optymalizacji produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem procesu zamkniętego obiegu wody podczas pasteryzacji i sterylizacji. Firma świadczy szeroki zakres usług w zakresie produkcji marek własnych napojów w puszkach, butelkach szklanych oraz PET.
Za AGROIndustry